Toekomstig project: John Martin, Zemst

Het succes van bier in het ontdekken van de wereld zou niet mogelijk zijn geweest zonder de avonturiers en ontdekkingsreizigers die het recept en de geheimen van het bier brachten. John Martin bijvoorbeeld, een jonge Engelsman die in 1909 in Antwerpen aankwam, introduceerde de legendarische Guinness in België in 1914 en werd zo een pionier in de invoer van Ierse, maar ook Engelse en Schotse bieren in België en de rest van Europa.

Ondanks de populariteit van lokale artisanale brouwerijen blijft Belgisch bier ook vandaag nog zijn invloed verspreiden in het buitenland. In 2023 ging 18 miljoen hectoliter Belgisch bier de grens over, wat neerkomt op 62% van de jaarlijkse productie. China is een belangrijke partner geworden, met een groeiende voorkeur voor authentieke Belgische bieren, waaronder fruitige lambiek.

Anthony Martin, de huidige bedrijfsleider, is de kleinzoon van John Martin. Die laatste richtte in 1906 het gelijknamige bedrijf op, actief in de drankenhandel en het brouwen van bier. De onderneming specialiseerde zich in het invoeren van Britsen en Ierse bieren, zoals Guinness, Bass en Gordon scotch ale. Die kregen vaak een speciale versie voor de Belgische markt. Het duurde niet lang of het tot Martin’s omgedoopte bedrijf begon de succesrijke bieren in België zelf te brouwen. In 1993 werd de lambiekbrouwerij Timmermans overgenomen. Daarmee was de verankering in Vlaams-Brabant een feit.

Winlock werd ingeschakeld voor de levering en plaatsing van drie poorten met 60 minuten brandweerstand.

Bedankt, John Martin!

 

Deel dit nieuws

Left Menu Icon